Kiertotalous.

March 24, 2020


TOIVEAJATTELU?

Rakastan tekstiilejä.
Rakastan ompelua.
Ja minua inhoaa tavaramääräa, jotka ensin valmistetaan, sitten ostetaan halvalla, sitten käytetään kerran (tai edes ei) ja lopulta heitetään pois.

Joka kerta kun käyn ostoskeskuksessa, ravistan päätäni epäuskoisesti. Tekstiilejä kaikkialla: roikkuu ja pinottu tyylikässä, hyvin valaistuissa, myymälöissä. Pian pinottu kaatopaikalla.
Kun näen lasteni vaatteet muutaman pesun jälkeen, muistan t-paidan, jonka ostin 23 vuotta sitten ja äitini käyttää sen edelleen (!).
Tapaamani 95-vuotisen isoäitini kanssa näen hänen kaapissaan vanhoja käsin viimeistelty pellavapyyhkeet,  tai pussilakanat, jotka hän sai 70 vuotta sitten - ei yhtään reikää näkyvissä.
Eikö ole aika muuttaa kurssia? Eikö ole aika kääntyä päin vanhaan käytäntöön, kun asiat valmistettiin viimeiseksi eliniäksi?

TILANNE

Tavaroita on liikaa, niitä tehdään liikaa, myydään liikaa, ostetaan liikaa ja lopulta heitetään liikaa pois.

Lähes 8 miljardia ihmistä käyttää raaka-aineita ja muita resursseja, joiden varannot ovat rajallisia. Tuotannon kasvu on haitallisia vaikutuksia ympäristöön ja ilmastoon, kun energiankulutus lisääntyy ja hiilidioksidipäästöt kasvavat.
Siis kiertotaloutta tarvitaan sen varmistamiseksi, että rajalliset maavarat ovat edelleen riittäviä tulevaisuudessa.

TAVOITE

Päätavoite on tuotteen elinkaaren pidentäminen.

Tuotteen elinkaari on sen eri vaiheiden summa, alkaen raaka-aineiden tuottamisesta päätyen tuotteen käytöstä poistamiseen. Jokaisessa elinkaaren vaihessa kuluttamme energiaa, luonnonvaroja, materiaaleja, kuten kemikaaleja, vettä ja työvälineitä. Itse tuotteessa on vain murto-osa niistä luonnonvaroista, joita sen elinkaaren aikana kuluu.

Idea on, että tuote kiertää mahdollisimman pitkään. Sen sijaan, että heittäisimme pois, korjaamme, uudistamme ja lopulta materiaalikierrätyksen kautta käyttämme sen uudelleen.

TUOTE

Tuote ja sen elinkaari tulee pitää mielessä suunnittelussa. Hyvin suunniteltu tuote on perusta purkamiselle, muuntamiselle toiseen muotoon tai materiaalikiertoon.

Tuote pitäisi olla kestävää, muuntokelpoista ja korjattava. Korkea arvo on sen hyvä laatu, koska sen pitää kestää kulutusta, käyttöä ja toistuvia pesuja.
Kannata muistaa, että tuotteen käyttöikä pidentää sen oikeaa hoitoa.

HYÖTYÄ

Ympäristön kuormitusta vähentäminen, raaka-aineiden saatavuuden parantaminen, päästöjen vähentäminen.
Luonnonvarat pysyvät kierrossa.
Jätteiden syntymisen ehkäiseminen.
Häviöiden ja jätteiden minimointi.
Kestäviä, innovatiivisia ja edullisempia tuotteita kuluttajille.
Parempi elämänlaatu.
Kilpailukyvyn lisääminen ja uusien työpaikkojen luominen.
Kulutuksen käsitteen muutos: opimme näkemään arvoa käytetyssä, jo omistamassamme ja jaetussa.


tiedot: www.kiertoon.eu



You Might Also Like

0 comments

Search