Kuvien tekijänoikeudet.

February 07, 2020

Tekijänoikeuslain mukaan sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen. Suojattuja teoksia ovat mm. valokuvateos tai muu kuvataiteen teos (maalaus-, kuvanveisto-, piirros-, tekstiilitaiteen ja grafiikan teokset, installaatiot, ympäristötaideteokset ja muut vastaavat), rakennustaiteen, taidekäsityön tai taideteollisuuden teos, kartta, selittävä piirustus, graafinen tai plastillinen teos, tietokoneohjelma tai muu teos.
Tekijänoikeus suojaa luovan työn sisältöä, muotoa, jossa teos ilmenee. Teoksen idea, aihe tai tietosisältö eivät saa suojaa. Tekijänoikeuslaissa säädetään myös valokuvan suojasta. Valokuvateos on valokuvaamalla tai valokuvaamiseen verrattavin tavoin valmistettu teos. Teoksina suojataan ne valokuvat, jotka ylittävät teoskynnyksen.
Tekijänoikeus syntyy teoksen luomishetkellä suoraan lain nojalla.
Tekijänoikeus voi syntyä vain ihmiselle, ei yritykselle.
Merkintä ”© oikeudenhaltijan nimi ja teoksen ensimmäinen julkaisuvuosi” on yleismaailmallisen tekijänoikeussopimuksen mukainen tapa merkitä tekijänoikeuden haltija. Julkaistuissa kappaleissa merkintä ilmoittaa oikeudenhaltijan, jonka luvalla teos on toisinnettu
Tekijänoikeuslaki suojaa teoksia määrätyn ajan. Suoja-ajan umpeuduttua teoksia saa käyttää vapaasti eikä käyttöön tarvita erillistä lupaa. Euroopan talousalueelta (ETA) peräisin oleville teoksille tekijänoikeus on voimassa tekijän elinajan ja 70-vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä.
Tekijänoikeuslain mukaan tekijällä on yksinomainen oikeus määrätä teoksesta. Yksinoikeus sisältää oikeuden valmistaa teoksesta kappaleita ja saattaa se yleisön saataville. Se sisältää myös oikeuden määrätä teoksesta muuttamattomana tai muutettuna, muunnelmana, toisessa taiteenlajissa tai toista tekotapaa käyttäen.
Tekijällä on luovuttamaton oikeus saada jälleenmyyntikorvaus kuvataiteen teosten ammattimaisesta ja julkisesta jälleenmyynnistä. Tekijän oikeus jälleenmyyntikorvaukseen syntyy kaupantekohetkellä. 

Tekijän yksinomainen oikeus käsittää oikeuden määrätä teoksen muuttamisesta ja muuntelemisesta. Teoksen muuntelu ei siis poista alkuperäisen tekijän oikeuksia, vaan muunnelman valmistamiseen on saatava tekijän lupa

Tekijänoikeuslain mukaan teosta ei saa muuttaa tai saattaa yleisön saataville tekijän taiteellista arvoa tai ominaislaatua loukkaavalla tavalla. 

Tekijänoikeuslain pääsääntönä on, että teoksen käyttöön tarvitaan tekijän lupaKäyttäjällä on kuitenkin oikeus käyttää teosta ilman tekijän lupaa tietyissä tekijänoikeuslain rajoitussäännöksissä määritellyissä tilanteissa. Rajoitussäännökset koskevat tekijän taloudellisia oikeuksia.


Kaikki tiedot sivulta www.kuvasto.fi

You Might Also Like

0 comments

Search